Легендарният Плод

Някои легенди трябва да се изживеят, за да се разберат 

Винаги е интересно, когато една игра опита нещо ново – нова механика, нов подход към точкуването – всякаква врътка, която не сме виждали до момента. Вярно, експериментите не успяват всеки път. Но когато са успешни, се получава нещо наистина забележително.

Легендарният Плод Fabled Fruit настолна игра

Именно това ни предлага Легендарният Плод – един нов подход към това как се играе една картова игра. Обикновено, в една джитка с карти получаваме определен брой тестета и виждаме всички, или поне по-голямата част от тях, след едно-две изигравания. Легендарният Плод цели да обърне тази идея надолу с главата, като умишлено крие от нас голяма част от съдържанието си в началото. Ето за какво по-точно става въпрос.

Действието в Легендарният Плод се развива в една гора. Тази гора е доста необикновена, тъй като в нея се помещават животни от всевъзможни хабитати, от пингвини, през папагали до носорози. Освен това, гората изобилства от различни плодове – банани, грозде, кокосови орехи, ягоди и ананаси. Животните бързо събират две и две и решават, че от плодовете могат да станат страхотни сокове. Това е и целта ви в играта – първи да съберете определен брой плодови сокове. Темата е доста необичайна, но не си мислете, че това е елементарна детска игра – Легендарният Плод изисква много мислене и планиране и може да отправи сериозно предизвикателство и на най-заклетия хардкор геймър.

Легендарният Плод Fabled Fruit настолна игра

Като в зоопарк, но по-добро

В кутията на Легендарният Плод ще намерите две тестета – едно с карти с плодове и друго, доста по-дебело, на което са изобразени различни животни. Играчите са представени от различни дървени фигурки на животни, има и няколко картонени плочки с различни функции. Преди да преминем към механизмите, искам да отворя една скоба за арта на играта – всички илюстрации в играта са като излезли от детска книжка с приказки: забавни и шарени. Моята оценка е, че това е супер – не е задължително във всяка игра да се срещаме със злокобни чудовища от друго измерение. А и по този начин играта е по-достъпна както за големи, така и за малки фенове.

Обратно към механиките – голямото тесте се състои от 59 животни, като всяко присъства на четири карти (с изключение на последното, което е на осем). Всяко животно има пореден номер в горния си ляв ъгъл. За да започнете играта, поставете първите шест купчини с животни в средата на масата – всяка купчина трябва да се състои от четирите карти на съответното животно. За целите на играта, това не са конкретни животни, а локации, които ще можете да посещавате по време на игра и които ви дават възможност да извършвате различни действия. Освен това, всеки играч получава една дървена фигурка на животно, която ще мести по различните локации, една картонена плочка със същото животно (за да помни коя е неговата или нейната фигурка) и по две случайни карти с плодове.

Легендарният Плод Fabled Fruit настолна игра

На гости в хралупата

На своя ход, имате избор коя локация да посетите – за целта просто вземете своята фигурка и я поставете върху съответната купчина с карти. Когато поставите фигурката си, можете да изпълните действието, описано върху картата. Например първата локация, тази с носорога, ви позволява да си изтеглите две карти с плодове от тестето. Можете да посетите и локация, в която вече има фигурки на други играчи – в този случай обаче ще трябва да им дадете по една карта с плод от ръката си, преди да извършите действието (ако нямате такива, не давате нищо и посещението е безплатно). В много редките случаи, в които не можете да изпълните действието на нито една локация, можете да посетите животно, до което е изобразена табелка с цифрата 1 и просто да си изтеглите една карта с плод. На следващият си ход сте длъжни да се преместите – не можете да останете на същата позиция и да извършите същото действие втори път.

Но истинската задача в играта не е да се любувате на животни – тук сте, за да правите сокове! Под картата на всяко животно ще видите определена комбинация от плодове. На някои ще видите коктейл – това означава, че можете да дадете произволен плод, други пък ще ви искат определен брой еднакви плодове, без значение какви точно. Ако посетите дадена локация и имате в ръката си всички необходими карти, можете да приготвите сока – вземете най-горната карта от купчината и я поставете пред себе си с лицето надолу. На гърба й има нарисувана бутилка със сок – първият играч, който направи определена бройка напитки (спрямо броя на играчите) е победител. На бутилката има число – това не са победни точки или нещо такова, просто показва номерацията на картата.

Легендарният Плод Fabled Fruit настолна игра

Какво всъщност е чак толкова легендарното?

Когато някой играч приготви първия сок в играта се разкрива и същността на така наречената Легендарна система, на която залага Легендарният Плод. Когато играч направи напитка и вземе съответната карта, на масата се поставя следващата карта от голямото тесте с локации. Например, първият път, когато някой направи сок, взимате първата карта от седмо тесте (тъй като, както вече споменахме, започвате играта с първите шест на масата) и я поставяте до останалите. Когато някой направи втори сок – независимо от коя купчина – взимате втората карта от седмо тесте и я прибавяте към играта. Когато, след време, всички карти от седмо тесте са минали през масата, преминавате към осмо и така нататък. На практика, на масата винаги ще има 24 карти, но от различен брой животни. По този начин в игра влизат нови локации с нови специални умения.

Именно това е специалното в Легендарният Плод – играта се развива по напълно различен начин при всяко изиграване. Новите локации вкарват и нови правила – някои добавят пазар, от който да вземате карти, други вкарват крадец, с чиято помощ да взимате карти от другите играчи, трети ви дават плочки с плодове, които можете да ползвате като карти, но без да ги губите… Играта еволюира в зависимост от решенията, които взимате в нея.

Легендарният Плод Fabled Fruit настолна игра

На един дъх? Няма нужда

Разбира се, трудно ще можете да минете през цялото тесте от 59 животни на един път – за тази задача ще ви трябват някъде около десет часа игра. Това не е проблем, тъй като лесно можете да „запазите“ състоянието на играта, като просто запишете колко карти от какви типове има на масата в момента, в който сте спрели да играете. Така следващият път ще можете да започнете от същото място и да продължите да изследвате голямото тесте. Играта фактически е нещо средно между кампания (но без да играете различни мисии, а само една, продължителна сесия) и legacy игра (но без да унищожавате компоненти – във всеки един момент можете да подредите основното тесте по номерацията му и да започнете отначало). Това е и въпросната Легендарна система.

Общо взето, това е Легендарният Плод – една игра с нестандартна механика, тематика и арт, която си е поставила амбициозната задача да създаде изцяло нов жанр. Темата и картинките на пръв поглед могат да ви заблудят, че това е детска игра, но това далеч не е така – налага се да броите карти, да обмисляте два-три хода напред и други подобни геймърски прийоми. Легендарната система има един минус – почти задължително е да играете играта винаги със същата група, защото в противен случай ще ви се налага да играете все с първите шест локации, а това ще ви писне бързо. От друга страна обаче, половината от удоволствието е да видите как ще се развие действието след няколко игри – кои животни ще бъдат изкупени и кои ще се задържат дълго време. Като цяло, Легендарният Плод е една солидна игра, която препоръчвам да изиграете поне веднъж, за да се запознаете с новата концепция. А и плодовете са полезни за здравето!

Легендарният Плод Fabled Fruit настолна игра

Легендарният Плод Fabled Fruit настолна игра

Споделете, ако ви е харесало